Yrittäjäunelmia-blogi

Mitä yrittäjyys vaatii?

6.02.2024 | Yrittäjyys, Uudet yrittäjät

Tuhannen taalan kysymys: mikä tekee hyvän yrittäjän? Mitä yrittäjyys vaatii? Aidosti.

Jätän tässä kohdin käymättä läpi sen ensimmäisen asian: liiketoimintaidean. Käydään sitä läpi toisaalla tai tästä tulee romaani.

Kasvuun ja kehittymiseen nojaava mindset

Tärkein ominaisuus, joka yrittäjällä voi olla: halu kasvaa ja kehittyä, oppia uutta!

Jos lähtökohtasi on se että ”olen täydellinen, tiedän jo kaiken ja muuksi en muutu”, älä ryhdy yrittäjäksi. Tai jos haluat ryhtyä yrittäjäksi, jotta ei tarvitsisi enää opiskella ja ”käydä mitään tyhmiä kursseja”, joita pomo työpaikalla keksii eteesi työntää.

Yrittäjyys haastaa kaikki vanhat uskomuksesi. Niin itsestäsi, maailmasta kuin rahastakin.

Yrittäjyys myös nostaa pintaan menneitä asioita, traumojakin, joita pitää olla valmius käsitellä ja työstää.

Tulet meinaan aivan varmasti viettämään aikaa kasvualueella (jota, jotkut kutsuvat houkuttelevasti epämukavuusalueeksi) ja siellä eteesi tupsahtelee mitä mielenkiintoisempia ajatuksia ja tunteita. Niiden maton alle lakaiseminen (jossa ne siis ovat eittämättä jo vuosikymmeniä olleet) ei ratkaise ongelmaa. Ne puskee pintaan, hidastavat ja estävät matkaa ja tekevät kaikesta vaan kymmenen kertaa vaikeampaa.

Halu ja kyky toimia muiden ihmisten kanssa

Ensi silmäyksellä yksinyrittäjyys voi vaikuttaa loistavasti erakolle sopivalta ammatilta.

Ei työtovereita, ei pomoja, ei turhia palavereja! Jessss! Saan vihdoin tehdä mitä lystään ja olla just sellainen kuin satun olemaan.

Todellisuudessa yrittäjyys vaatii rutkasti asiakaspalvelutaitoja ja aitoa halua auttaa toisia. Kiinnostusta muita ihmisiä (eli asiakkaitasi) kohtaan. Yrittäjällä ei ole esimiehen selkää, jonka taakse ”piiloutua” hankalien keissien kohdalla ja mokatkin pitää osata selvittää ilman mielensäpahoittamista.

Yrittäjä vastaa itse viestinnästään, myynnistä, asiakashankinnasta ja asiakastöiden tekemisestä. Yrittäjä on yrityksen kasvot ja sydän. Sinä elät brändiäsi.

Sinä olet brändisi.

Yrittäjyys on palveluammatti (silloinkin jos toimintasi on tuotemyyntiä). Ainakin siihen asti kunnes toimintasi on kasvanut niin suureksi että sinulla on tiimi, jolle delegoida.

Lisäksi on huomioitava verkostoitumisen merkitys ja muihin yrittäjiinkin on suotavaa tutustua, ihan jo oman jaksamisesi ja vertaistuen takia. Varsinkin alkuvaiheessa moni ensimmäisistä asiakkaista tulee todennäköisesti ”kuulin tutulta”-tyyppisesti eli verkostojen kautta.

Rohkeuden seistä omilla jaloillaan ja pitää puolensa – ystävällisesti ja kunnioittavasti

Kuten ylempänä jo totesin, yrittäjällä ei ole esimiestä turvana. Sinä paitsi määrität rajasi ja miten sinun kanssa on soveliasta toimia, myös pidät huolen että niitä rajoja kunnioitetaan.

Miten toimit reklamaatiotilanteissa. Entä jos asiakas jättää saapumatta varattuun palveluun. Ei maksa laskuja. Heittäytyy muuten kieroksi ja yrittää sumuttaa.

Kuulen aivan liian usein miten yrittäjät eivät ”kehtaa periä” laskuja. Kun on niin ikävää ja työlästäkin ja asiakkaalle tulee paha mieli ja mainehaitta.

Tai että peruuttamattomasta ajasta ei sitten lähetetäkään sitä ehdoissa selkeästi määriteltyä 50% maksua saapumatta jättämisestä.

Tai asiakas muuttaakin mielensä viisi kertaa eikä palvelu enää vastaakaan sitä mistä ollaan alunperin sovittu (ja mikä on hinnoiteltu!) mutta ei kuitenkaan uskalleta ilmoittaa että tämä ei nyt enää mene siihen annettuun (todennäköisesti jo lähtökohtaisesti hyvin edulliseen) tarjoukseen.

Tai että asiakkaalle on jo toimitettu työ mutta nyt hän keksikin ettei olekaan tyytyväinen eikä halua maksaa palvelusta kun se ei ”vastannutkaan odotuksia” (tuotetta ei luonnollisesti voi palauttaa, yleensä kyseessä kun on digituotteet).

Muista että sinä paitsi opetat omat asiakkaasi siihen miten kanssasi käyttäydytään, myös olet luomassa mielikuvaa ja kulttuuria siitä miten kaikkien yksinyrittäjien kanssa voidaan toimia.

Rajoista kiinni pitäminen ja sopimusten noudattaminen eivät tarkoita epäystävällisyyttä. Voit olla jämpti ja reilu, tiukka mutta ystävällinen.

Turvaverkot ja puskurit

”Jes, nyt mä oon yrittäjä ja ihan just rahaa alkaa satamaan ovista ja ikkunoista! Whoop whoop!”

Toivon todella että näin käy! Ja niin voi hyvinkin käydä.

Mutta.

Varaudu siihen että yrityksen alku on kuoppaista, rahaa ei välttämättä tule useaan kuukauteen sisään senttiäkään ja ensimmäinen tilinpäätöskin saattaa olla (reilustikin) miinuksella. Näistä asioista ei tunnuta vaikkapa somessa juuri puhuttavan koska ne sotivat kiiltokuvaa vastaan mutta se ei tee niistä yhtään vähemmän tosia.

Monella yrityksellä ensimmäiset 1-2-vuotta voi olla hyvinkin ailahtelevia. Välillä on myyntiä, sitten notkahtaa. Näihin asioihin voidaan vaikuttaa (usein satsaamalla valmennukseen) mutta harvalla liiketoiminta on ns. täydellisyyteen hiottu heti kättelyssä. Itse en edes kannusta siihen sillä vasta käytäntö opettaa mikä oikeasti toimii ja mikä ei. Siihen asti tehdään hyviä arvauksia.

Yhden tai kahdenkaan miinusmerkkisen kuukauden ei pitäisi ajaa ahdinkoon.

Mitä paremmat puskurit ja turvaverkot, sitä levollisempi alku mikä usein heijastuu myös omaan habitukseen ja energiaan. On helpompi tehdä luontevaa, asiakaslähtöistä myyntiä kun tuli ei ole takamuksen alla ja mentaliteetti ”pakko saada kauppaa just nyt tai kuolen nälkään huomenna” (trust me, I know…).

Oma nyrkkisääntöni on että vähintään kolmen kuukauden kulut pitää olla tilillä tai tiedän mistä saan rahat (ei pikavippejä!!! Ei koskaan pikavippejä) jos hätä iskee. Mieluummin jopa enemmän.

Ylipäänsä yrittäjällä pitäisi aina olla puskuri sairastumisten, lomien, talouden heilahteluiden ja muiden muuttujien vuoksi. Ettei heti olla käsi märässä sukassa. Koska mikään ei ole niin varmaa kuin muutos.

Okei, kuulostaa kamalalta…

Älähän hättäile! 😉

Yrittäjyys on parhaimmillaan parasta mitä on ja pahimmillaankin opit rutkasti uusia taitoja ja myös uusia puolia itsestäsi!

Sopiiko se kaikille? Ei, mikään ei sovi kaikille. Ja jos sinusta tuntuu että not my cup of tea, palkkatyöläisenä pysyminen on aivan yhtä hieno vaihtoehto. Kummassakin on puolensa, hyviä ja huonoja.

Yrittäjyys ei kuitenkaan ole valtavaa rakettitiedettä eikä vain harvojen ja valittujen superihmisten tie. Kuka tahansa, jolla on avoin mieli, halu kehittyä ja ottaa apua vastaan sekä idea, joka saa silmät syttymään ja sydämen pamppailemaan, pystyy luomaan elinkeinonsa yrittämällä (tai siis tekemällä, inhoan sanaa ”yrittäjä”).

Ja jos homma ei kantanutkaan tai ei tuntunut omalta jutulta, arvaa mitä? Täältä pääsee pois eikä siinä ole mitään hävettävää! Kokeilit, et tykännyt, palasit palkkahommiin monta kokemusta ja taitoa rikkaampana.

Ja muista! Yksin ei tarvitse aloittaa. Mini Evoluutio auttaa alkuun jo siinä vaiheessa kun vasta pohdit tai olet käynnistelemässä yritystoimintaasi.

Tutustu lisää ja varaa ilmainen konsultaatio