Yrittäjäunelmia-blogi

Aloittavan yrittäjän sudenkuopat osa 1: lykkäät aloittamista

5.01.2024 | Yrittäjyys, Aloittavan yrittäjän opas, Uudet yrittäjät

Yrittäjäksi siirtyminen on jännää ja innostavaa aikaa. Ihanaa aikaa!

Samalla se voi kuitenkin olla pelottavaa ja hermoja repivää, varsinkin ennen kuin lopullinen päätös on tehty. Onhan se iso elämänmuutos (pienempi kuitenkin kuin kuvittelet).

Siksi ajattelinkin kirjoittaa tuleville yrittäjille Aloittavan yrittäjän oppaan. Jotta alkusi olisi hieman helpompi.

Ja tänään aloitetaankin aloittamisella! Tai lähinnä sen lykkäämisellä sillä surullisen moni jättää leikin kesken jo tässä kohdin.

Lykkäät aloittamista kauemmas ja kauemmas

On luonnollista ja toisinaan järkevääkin himmailla eikä rynnätä suin päin jokaisen idean ja ajatuksen perässä milloin minnekin (usein metsään). Antaa ajatuksen muhia. Kuulostella, tunnustella, katsoa miltä maailma näyttää.

Mutta jos odotat ”täydellistä hetkeä”, sitä päivää kun tunnet olevasi ”valmis”, odotat hautaan asti. Sitä päivää ei tule. Maailma ei lopeta pyörimistään, aina on jotain.

Itseasiassa, useimmat menestyneet yritykset on perustettu vaikeina aikoina.

Eikä tämä ole sattumaa. Siihen on syynsä:

Nämä yritykset ovat saaneet (huomaa sana! Saaneet, eivät joutuneet) harjoittaa luovuuttaan ja treenata ongelmanratkaisukykyä jo heti kättelyssä.

Heidän ajatusmaailmansa on vahvasti kasvuun ja kehittymiseen nojaava, joka on kriittisen tärkeää jokaiselle yrittäjälle ja yritykselle.

He eivät tukeudu lauseeseen ”mutta kun tämä on aina toiminut…” vaan ”miten saan tämän toimimaan”, ”mitä minun pitää tehdä että selviän tästä”.

Jokaisessa ajassa on heitä, jotka pärjäävät ja heitä, jotka eivät.

Koronapandemia oli hyvä ja tuore esimerkki tästä. Sellaisessakin kriisissä osa yrittäjistä teki elämänsä tulosta samalla kun toiset, samalla alalla olevat menivät konkurssiin.

Miksi?

Koska he eivät yrittäneet väkisin pitää yllä vanhaa vaan innovoivat, kokeilivat uutta, kuuntelivat asiakkaita ja muuttuivat.

Ravintolat lanseerasivat sekä kotiinkuljetuksia että ”tee-se-itse”-kittejä. Myös fine dining paikat!
Personal Trainerit tekivät kotijumppaohjeita, valmensivat teamsin kautta ja rakensivat appeja.
Hotelleihin tuli uusi termi, staycation.

Yrittäjän ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea

Sinun ei tarvitse olla alasi wikipedia. Sinun ei tarvitse olla best of the best.

Sinun tarvitsee tietää asioista yksi kaksi pykälää enemmän kuin asiakkaidesi. Se riittää. Tässä tullaankin siihen tärkeimpään eli tunne asiakkaasi ja määritä kenelle palveluitasi tulet myymään.

Jos olet urasi alkuvaiheessa, älä yritä markkinoida itseäsi heille, joilla on kymmenien vuosien tausta. Kohderyhmäsi on tällöin todennäköisesti muut aloittavat tekijät. Kasvatte yhdessä.

Eikä liikeideasi tarvitse olla ”valmis” kun aloitat

Nyt tulee kova totuus: suunnittelemasi liikeidea tuskin tulee olemaan lopullinen.

Ei vaikka käyttäisit sen ”hiomiseen” kymmenen vuotta ennen kuin uskallat aloittaa.

Et voi tietää todella mikä myy, mille on kysyntää ja mitä asiakkaasi haluavat ennen kuin laitat kädet saveen ja lähdet kokeilemaan. Et edes mitä aidosti haluat tehdä, nyt tai viiden vuoden päästä.

Yrittäjyyden ihanuus on vapaus. Vapaus muuttaa suuntaan, vapaus hioa ja kokeilla.

Minä aloitin Web Designerina. Ensimmäisen vuoden aikana liikeideani oli:
  • Auttaa aloittavia yrittäjiä pääsemään alkuun edullisilla nettisivuilla
  • Hyvinvointi-ja kauneusalan yrittäjien markkinointikumppanina toimiminen (nettisivut, valokuvaus ja sometekeminen)
  • Valmiit sivupaketit hyvinvointi-ja kauneusalan yrittäjille (laadukkaat sivut nopeasti)

Runsaan vuoden jälkeen totesin että ihan kiva mutta tämä ei ole sydämeni kutsumus ja käänsin koko liiketoimintani ympäri. Siirryin valmentajaksi ja mentoriksi. Teen nettisivuja tiskin alta silloin tällöin mutta ne eivät kuulu millään tavalla ydintoimintaani.

Toki perusajatus kaiken taustalla on pysynyt: auttaa yrittäjiä. Erityisesti aloittavia pääsemään jouheasti alkuun. Tapa millä sen teen on kuitenkin hyvin eri kuin mitä aluksi ajattelin (ja työtaustani vuoksi koin ainoaksi vaihtoehdoksi).

En olisi voinut tietää tätä ellen olisi lähtenyt liikkeelle.

Yrittäjäksi siirtyminen on iso askel mutta huomattavasti pienempi kuin tällä hetkellä kuvittelet…

Kyllä, yrittäjyys muuttaa monta asiaa (paremmiksi). Et edes osaa arvata kuin monta ja kuinka paljon (puhun kokemuksesta!), ja hyvä niin.

Tulet meinaan huomaamaan että olet vuoden päästä hyvin erilainen ihminen kuin tänään. Teet asioita, joita et koskaan kuvitellut tekeväsi. Kasvat ihmisenä.

Mutta vaikka nyt tuntuu siltä että yrittäjäksi siirtyminen vastaa laajuudeltaan Marsiin muuttamista, kuule lohdutuksen sananen: olet edelleen samanlainen maan kansalainen kuin tähänkin asti.

Ensimmäinen aamu Yrittäjänä on jännä. Kutkuttava. Ja samalla häkellyttävän normaali. Illalla nukkumaan mennessä kuvittelit auringon nousevan lännestä mutta ei, kyllä se nousee ihan samasta suunnasta kuin tähänkin asti.

Täältä pääsee aina pois, eikä se ole häpeä

Yrittäminen on aina hatunnoston arvoinen teko. Se että kokeilee, testaa ja on valmis laittamaan itsensä likoon.

Et voi tietää sopiiko jokin sinulle, jos et kokeile. Et voi tietää ottaako ideasi tuulta alleen vai ei, jos et kokeile. Et voi tietää mihin pystyt, jos et kokeile.

Ei ole mikään häpeä palata takaisin palkkatöihin jos tuntuu ettei yrittäjyys ole oma juttu tai idea ei kantanutkaan. Vannon että olet oppinut kymmenen uutta taitoa, omaksunut uuden ajattelutavan ja kasvanut ihmisenä.

Olet silti tehnyt jotain uskomatonta: työllistänyt itsesi. Yrittänyt.

Se on mielettömän hieno ja iso juttu!