Sisällön merkitys nettisivujen tunnelman luomisessa

28.3.2023 | Nettisivut, Sisällöntuotanto

Sisällön merkitys nettisivujen tunnelman luomisessa on kiistaton ja yksi tärkeimmistä aspekteista nettisivujen rakentamisen yhteydessä. Nettisivujen sisältö määrittää paljon millaisen kuvan ja viestin asiakkaillesi annat.

Silti nettisivujen sisältöön panostetaan kenties kaikista vähiten, ja se on usein juuri se missä säästetään ja tehdään kaikki itse. Tämä voi olla hyväkin ratkaisu mikäli aikaa ja taitoa (sekä intoa) riittää!

Mutta mitä siis ottaa huomioon nettisivujen sisältöä suunniteltaessa ja tehdessä?

Sanojen voima

Ihmiskunta on tarinoinut ammoisista ajoista lähtien, ne on meidän luontainen keino välittää paitsi tietoa myös tunteita ja ajatuksia. Kuvittelemme kehittyneemme luolamiesajoistamme täysin tunnistamattomiksi mutta todellisuudessa rakastamme edelleen kuunnella ja lukea tarinoita.

Oikeastaan podcastien nousun myötä voisi sanoa että olemme palaamassa takaisin noihin aikoihin, jolloin lauma kerääntyi nuotion äärelle kuuntelemaan.

Sanoissa on siis voimaa ja usein enemmän kuin annamme niille arvoa. Se mitä sanot on vain puolet totuudesta. Miten sen sanot määrittää miten viestisi otetaan vastaan.

Sanoilla saadaan myös aikaan toimintaa, puolesta tai vastaan. Kerrotko vain palveluistasi ja yrityksestä vai ohjaatko asiakasta ottamaan seuraavan askeleen? Luotko luottamusta, vahvistatko syntymässä olevaa ostopäätöstä.

Kun siis kirjoitat tekstiä, oli se sitten someen, markkinointiin tai nettisivuillesi, lue teksti ajatuksella läpi. Mieti millaisen kuvan se antaa, millainen sävy ja äänenpaino siinä on ja kannustaako se haluttuun toimintaan?

Tässä kohtaa on myös hyvä hetki maksattaa kalavelkoja kavereilla ja laittaa ns. ulkopuoliset lukemaan tekstisi ja kertomaan millaisen kuvan se heille jätti. Itse kun tuppaa sokeutumaan omalle tekstille, ajatuksille ja jopa yritykselle, ja olettamaan paljon sellaista mikä ei välttämättä välity satunnaiselle vierailijalle.

Yksi kuva vastaa tuhatta sanaa

Markkinoitko itseäsi ihanana hemmottelukeitaana mutta kuvasisältösi on kännykällä räpsäistyjä selfieitä? Ehei, ei mene läpi.

Me ihmiset olemme hyvin visuaalisia otuksia, tiedostimme sitä tai emme. Annamme usein suuremman painoarvon sille, miltä jokin asia näyttää kuin miltä se kuulostaa.

”Ei ne sanat vaan ne teot”

Kehnot kuvat voivat romuttaa koko huolella rakennetun brändiviestin.

Vastaavasti laadukkaat valokuvat voivat nostaa yrityksen ilmeen ja viestin aivan uudelle tasolle. Ja vaikka tämä lienee olevan epäsopiva mielipide Copywriterilta (joka tosin on innokas valokuvaaja), jos voit panostaa vain toiseen, tekstiin tai kuviin, panosta kuviin.

Sillä vaikka teksti olisi kuinka viimeiseen pilkkuun asti mietitty ja kirjoitettu myymään, on se turhaa mikäli muu ilme ei korreloi sen kanssa.

Mieti mitä haluat kuvillasi viestittää?

Lyhyesti: mikä on brändisi ja asiakaslupauksesi?

Millaisen tunnelman haluat luoda, millaisen mielikuvan asiakkaalle antaa.

Mieti myös millainen mahdollinen liiketilasi on (ja vastaako se haluamaasi brändiä).

Tämä vaikuttaa siihen millaisia valokuvia otetaan ja ennen kaikkea siihen miten valokuvat editoidaan, jälkikäsitellään.

Sama kuva voi näyttää aivan erilaiselta ja välittää täysin eri viestiä, editointitavasta riippuen.

Sama kuva, kaksi erilaista jälkikäsittelyä. Kuten huomaat, on tunnelma kuvissa aivan eri.

Ota ammattilainen avuksi

Tuskailit sitten tekstin tai kuvien, tai molempien kanssa, ammattilaisen käyttäminen apuna ja tukena ei ole mikään häpeä.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, ja viisas ymmärtää työaikansa arvon.

Itse tekeminen ei nimittäin ole ilmaista, kaikkea muuta kuin sitä. Sinun ajallasi on hintalappu ja se on aina pois jostakin muusta, oli se sitten työstä tai vapaa-ajasta.

Rehellisyyden nimissä on myös todettava että jokainen meistä tuntee lauseen ”itse kun tekee niin sitä tulee mitä sattuu tulemaan”. Lopputulos voi olla ihan hyvä mutta onko se paras mahdollinen? Onko se linjassa käytettyyn aikaan? Vastaako se juuri sitä mitä lähdit hakemaan ja halusit?

Tukeeko se yritystäsi ja tavoitteitasi?

Vai olisitko sittenkin päässyt parempaan lopputulokseen (huomattavasti helpommalla) ottamalla rinnallesi oman alansa ammattilaisen?

Avun pyytäminen ei ole koskaan mikään häpeä vaan merkki viisaudesta ja itsensä arvostamisesta. Yrityksesi arvostamisesta. Sinä olet oman alasi ammattilainen ja huippu juuri siinä! Jos olisit palkkatöissä, olisiko sinusta ihan kohtuullista vaatia että hoitaisit neljää tai viittä ammattia samaan aikaan ja tekisit ne vielä simpuran hyvin (kuitenkin vain yhdestä maksettaisi)?

En tiedä sinusta mutta itse ottaisin loparit.

Miksi siis yrittäjänä vaatisit itseltäsi juuri yllä olevaa?

Virtuaalisin terveisin,

Tiia
Tiia Hurme

Tiia Hurme

Yrittäjä & Web designer

Tiia Hurme Design on pieni, yhden naisen nettisivu-ja markkinointitalo, jossa asiakkaaseen suhtaudutaan aina lämmöllä.

Autan erityisesti kauneus-ja hyvinvointialan pienyrittäjiä menestymään ja luomaan vastustamattoman ammattilaisprofiilin kaikkialla netissä. Nettisivujen suunnittelussa katson aina asiakasta kokonaisuutena, ja pyrin löytämään ratkaisut, joilla sinun asiakashankintasi helpottuisi.

Blogin tarkoitus on jakaa tietoa ja selkeyttää nettisivujen ja markkinoinnin tekemistä. Löydät myös somesta paljon hyviä tärppejä, joten ota tilit seurantaan!