Mitä tarkoittaa nettisivujen optimointi?

27.3.2023 | Nettisivut, Hakukoneoptimointi

Olet varmasti kuullut puhuttavan nettisivujen optimoinnista. Mutta mitä ihmettä sillä oikeastaan tarkoitetaan? Mitä tarkoittaa nettisivujen optimointi?

Olet varmasti kuullut puhuttavan nettisivujen optimoinnista. Mutta mitä ihmettä sillä oikeastaan tarkoitetaan? Mitä tarkoittaa nettisivujen optimointi?

Lyhykäisyydessään nettisivujen optimointi tarkoittaa niin teknisiä kuin markkinoinnillisiakin toimenpiteitä. Toimenpiteillä pyritään vaikuttamaan sivuston liikenteeseen sekä käyttäjäkokemukseen, pyrkimyksenä saada mahdollisimman suuri osa vierailijoista konvertoitumaan asiakkaiksi.

Nettisivujen optimoinnissa on paljon huomioitavia seikkoja. Osaava tekijä sisällyttää optimoinnin jo suunnittelutyöhönsä, sillä sivuston rakenne ja ulkoasu on isossa osassa myös optimointia.

Avataan sivujen optimointia tarkemmin.

1. Nettisivujen optimointi mobiililaitteille

Elämme 2020-luvulla. Meillä jokaisella on minitietokone taskussa ja aika monella on nykyisin se tilanne, ettei siellä kotona välttämättä ole varsinaista tietokonetta ollenkaan enää. Surffailu tehdään kännykällä tai padilla.

Vuonna 2022 tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 59,16% kaikesta verkkoliikenteestä tapahtui mobiililaitteilla (maailmanlaajuisesti). Nuorten käyttäjien kohdalla luvut ovat eittämättä vieläkin suuremmat. Näiden lukujen valossa yrityksillä ei ole varaa jättää mobiilia huomioimatta, itseasiassa miten sivusi toimivat mobiilissa on jopa tärkeämpää kuin miltä ne näyttävät tietokoneella.

Nettisivujen optimointi mobiililaitteille on koko suunnittelun lähtökohta. Se vaikuttaa olennaisesti sivuston ulkoasuun ja toiminnallisuuksiin.

Mietityttääkö omien sivujen mobiiliystävällisyys? Täällä voit testata nettisivujesi käyttökokemuksen mobiilissa ja täällä latausnopeuden.

2. Nettisivujen latautumisnopeuden optimointi

Muistatko (jos muistat…) kun nettisivujen latautumista odotellessa ehti keittää sumpit, lukea lehden ja soittaa yhden puhelun kaverille? Tuurilla ne sivut ehti latautua siihen mennessä.

Ne ajat ovat ohi.

Meidän kärsivällisyys tässä valmiissa maailmassa on pakkasen puolella. Kaikki halutaan nyt ja heti, ja itseasiassa mieluummin eilen kuin tänään. On turha kuvitella että asiakkaasi odottavat kiltisti sekuntitolkulla että pääsevät sivuillesi. Eivät he odota.

Riski menettää liikennettä alkaa kasvamaan jo 2,5-3 sekunnin latausnopeuden jälkeen. Ja 5 sekunnin jälkeen kato käy suorastaan räjähdysmäisesti.

Alla on yleisesti suositellut sivustojen latausajat laitekohtaisesti:

  1. Tietokoneilla sivustojen tulisi latautua 1 sekunnissa
  2. Mobiililaitteilla sivustojen tulisi latautua 1,4 sekunnissa
  3. Tableteilla sivustojen tulisi latautua 1,2 sekunnissa

Mobiililaitteilla annamme hieman enemmän anteeksi mutta emme paljoa.

Sivujen latautumisnopeutta voi parantaa mm. seuraavin keinoin: 

  • Pienennä ja optimoi kuvat (resoluutio), käytä järkeviä tiedostomuotoja (jpeg, webp)
  • Vältä videoita ellei niiden käyttöön ole todellista syytä
  • Vältä etenkin suurikokoisten tiedostojen liiallista määrää
  • Hanki webhotelli hyvältä palveluntarjoajalta 
  • HTTP pyyntöjen lukumäärän pienentäminen  
  • Ota selaimen välimuisti eli cache käyttöön 
  • Käytä lisäosia ja uudelleenohjauksia mahdollisimman vähän ja harkiten
  • Älä ylikuormita verkkosivujasi turhalla sisällöllä (enemmän ei ole enemmän)

3. Nettisivujen käyttökokemuksen optimointi

Nettisivut tehdään aina asiakkaalle, ei yrittäjälle.

Kuten kivijalkamyymälässäkin, myös netissä on tarkoitus tehdä kävijän vierailusta mahdollisimman sujuvaa, mukavaa ja helppoa. Tämä mahdollistaa korkeammat vierailuajat, joiden johdosta yhä useampi vierailija on lähempänä konvertoitumista maksavaksi asiakkaaksi. Sujuva kokemus netissä mielletään usein myös potentiaalisesti sujuvaksi kokemukseksi liikkeessä.

Kävijän käyttökokemukseen vaikuttaa mm.:

  • Sivuston ulkoasu
  • Sivuston latausnopeus
  • Sivuston turvallisuus ja toimivuus
  • Löytyykö etsitty tieto helposti ja sujuvasti, ohjataanko asiakasta selkeästi kohti toivottua tavoitetta (esimerkiksi ajanvarausta tai uutiskirjeen tilausta)
  • Sisällön houkuttelevuus juuri hänelle (se unelma-asiakkaasi näkyy myös tässä!)

Myös käyttäjäkokemus sekä haluttu toiminta tulisi ottaa huomioon jo sivustoa suunniteltaessa. Se vaikuttaa olennaisesti eri osioiden ja toimintakutsujen sijoitteluun.

Käyttäjäkokemuksen optimointiin kuuluu myös kävijän kohtaamien ongelmien selvittäminen ja ratkaiseminen. Etsivätkö käyttäjät sivua, jota ei ole olemassa? Jymähtävätkö he lähtökohtaisesti aina umpikujaan jollakin sivulla eivätkä tiedä miten edetä? Näitä voidaan ratkoa muuttamalla sisältöä tai ulkoasua tai ohjaamalla asiakas uudelleenohjauksella eteenpäin. Kaikki ongelmat eivät aina johdu sivustosta vaan webhotellista, jolloin ratkaisuna voi olla tilauksen muuttaminen tai vaihto toiselle palveluntarjoajalle.

4. Hakukoneoptimointi eli SEO

Nettisivut ilman hakukoneoptimointia on tänä päivänä sama asia kuin vetäisi rahaa pöntöstä alas. Varsinkin Googlessa näkyminen (eli ensimmäiselle sivulle pääseminen, koska ollaanpa rehellisiä: jo toinen sivu on hautausmaa) vaatii määrätietoista tekemistä. Hakukoneoptimoinnilla pyritään aina parantamaan sivuston ei-maksettua eli orgaanista näkyvyyttä hakukoneen (Google) hakutuloksissa.

Hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa paitsi laadukas, ajantasainen ja päivittyvä sisältö myös sivuston nopeus, turvallisuus (HTTPS) ja käyttäjäkokemukset. Lisäksi ulkoisten linkkien määrä ja laatu on merkittävä tekijä hakukoneoptimoinnissa. Näihin vaikuttaa mm. linkanneen sivun luotettavuus ja suosittuus, sivujen sisältöjen yhteensopivuus sekä linkkien lukumäärä linkkaavalla sivulla.


Nettisivujen optimointi ulottaakin lonkeronsa kaikkeen, aina suunnittelusta tekniseen toteutukseen ja sisällön kirjoittamiseen. Laadukkaat sivut on tehty optimointi mielessä.

Virtuaalisin terveisin,

Tiia
Tiia Hurme

Tiia Hurme

Yrittäjä & Web designer

Tiia Hurme Design on pieni, yhden naisen nettisivu-ja markkinointitalo, jossa asiakkaaseen suhtaudutaan aina lämmöllä.

Autan erityisesti kauneus-ja hyvinvointialan pienyrittäjiä menestymään ja luomaan vastustamattoman ammattilaisprofiilin kaikkialla netissä. Nettisivujen suunnittelussa katson aina asiakasta kokonaisuutena, ja pyrin löytämään ratkaisut, joilla sinun asiakashankintasi helpottuisi.

Blogin tarkoitus on jakaa tietoa ja selkeyttää nettisivujen ja markkinoinnin tekemistä. Löydät myös somesta paljon hyviä tärppejä, joten ota tilit seurantaan!